Mörfelder Landstraße 02

City building
  • Location: Frankfurt am Main
  • Year: 2021
  • Residential units: 181
  • Gross floor area (GFA): 17 740 m²
  • Client: Vesterra GmbH
  • Project team: Yvonne Merkt, Lisa-Maria Fromme, Alexandra Marin, Xiaoyan Wu
  • Address: Mörfelder Landstraße 10–18, 60598 Frankfurt am Main
  • Visualisation: Dena Khan
  • Other uses: 4 commercial units

 

 

The housing development on Mörfelder Landstraße sits on a narrow plot between the road and the rail tracks, not far from the two stations Südbahnhof and Lokalbahnhof. It replaces a petrol station, a car-repair workshop and a single-storey car park in an urban location on what was classified as a brownfield site. With the housing shortage more and more such sites are being developed – in the post-war era they were regarded as unbuildable because of the steep embankment and the noise from the railway. Here the new two-part development plays a role in repairing the urban fabric. It comprises a linear section which precisely follows the arc of the street to form the edge of the block, and, on the eastern edge of the plot, a side wing with a section offset at an angle. With their projecting sections at the rear, the five individual blocks along the street pick up on late 19th-century traditions. On the street façade the indented outline of the complex is made visible and given identity by the broad projecting sections which incorporate the entrances. A lively overall impression is generated by the carved-out loggias, the accentuated profiling on the façade and the set-back top storey. In terms of height development, the complex reacts to the surrounding context: Towards the west the five storeys correspond to the lower eaves height of the neighbouring building, towards the east the seven storeys echo the 1960s office high-rise.

The base storey, clad with reddish-brown clinker brick, contains the entrances to the individual blocks and to the four small commercial units (including a kiosk at the southwestern corner of the building) serving the local area. The street and the buildings are separated by a four-metre wide front garden, all landscaped, interrupted only to provide access to the entrances of the buildings and to the shops. To the east the new development connects directly to the fire wall of the adjacent high-rise, to form a continuous line of development. Behind the buildings, the courtyard is planted with trees, shrubs and perennials and contains children's play areas. The careful landscaping continues at the back of the linear section, where the gardens are raised on top of the row of shops. In the apartments overlooking the railway line, ancillary rooms and also kitchens and bathrooms face the tracks, to improve noise protection. All 181 apartments have either a loggia or a roof terrace.